Google + MailInstagram
MEDITERRÁNEO

"La virtud está en el punto medio: Mediterráneo quiere decir en medio de la tierra. En sus orillas de luz intermedia y a 45 grados, que es lo que mejor define los cuerpos y muestra su forma, es el lugar donde han florecido las grandes culturas artísticas, por la razón de este equilibrio de luz: ni mucha ni poca, porque las dos ciegan y los ciegos no ven; en el Mediterráneo se impone la visión concreta de las cosas, en la que debe descansar el arte auténtico "
Reflexiones de Antonio Gaudí entre 1914 y 1926.

He tardat quasi una dècada en entendre què era la tradició; i ja fa cinc generacions que vivim entre la tinta i el paper, entre imatges i tipografia; i com a representant de la meva professió em sento molt a prop de l'art gràfic i de la força del símbols, de la profunditat del conceptes explicats en la forma més simple.

Quant vaig conèixer Sánchez-Santiago, em va captivar tant l'obra com la seva persona, perquè explica el mateix: la seva peculiar forma de veure el món, la seva individualitat universal, el nostre comú però alhora solidari camí de la Vida. La seva recerca, el seu coratge, la seva profunditat simplificadora.
Li agraeixo a Sánchez-Santiago el seu color esperançador, el seu esforç per il·luminar, la seva voluntat per positivar. Pertanyem a una espècie d'afortunats que sabem que amb esforç, intel·ligència i entusiasme es pot aconseguir l'objectiu (aquell raonament aconseguible).

Sánchez-Santiago ho té clar, i la seva obra ho demostra; cada dubte davant la tela en blanc el fa un xic més savi, i les pors es transformen en treball. Sé que és un artista que coneix el seu ofici, autèntic com un 'Corto Maltés Mediterrà' que navega per mars de formes i colors, que gaudeix de la seva travessia, que sap que el moment que viu ara no passarà dos cops.
No hi ha un manual de la Vida; ningú ens ensenya com ser feliços, ni com educar els fills, ni com entendre el pares, ni com conservar els amics, ni entendre que arribar al final del viatge no és l'objectiu, sinó anar-hi (Ítaca).

L'avi deia: 'Un veler no té mai el vent favorable si no sap on va.' Sánchez-Santiago viu 'en la cresta de la ola' cara al vent, cercant el seu propi rumb, deixant una estela d'instints de llum i textures.
Air manual de artista és una àncora que sosté el coneixement i el bagatge d'un artista, que explica en conceptes gràfics aquells instints de vida que no sabem ben bé com explicar; sí, allò…, aquelles sensacions que surten de dins, que no tenen paraules fàcils, que són veritables cops d'humilitat, reflex d'esforç, passió, projecció i la responsabilitat de sentir-te ésser humà.

Enric Borràs
EDITOR

ralla inferior

CAL·LIGRAFIES DE FERRO

Sanchez-Santiago ha realitzat una evolució exemplar. Comença d'un repertori de signes basats en l'abstracció, la matèria i un grau objectual (amb l'ús d'elements vegetals, com canyes), d'una banda i, de l'altre, la preferència per uns cromatismes ocres. Es l'etapa dels paisatges encanyissats.
Després continua una remarcable proposta alhora escultòrica i pictòrica, dins la qual, en una perfecta fusió, acobla peces de metacrilat amb al·lusions grafítiques i expressionistes de personatges (sèrie de caps).
I, en una evolució constant que, no obstant, no és cap ruptura, una darrera fase continua, de les anteriors, el grans formats, el gust per la matèria i l'ús del cable metàl·lic.

Amb aquests elements i el canvi de registre cromàtic -ara dominen el freds, a partir de tonalitats blaves, confegeix una obra d'una remarcable suggestió.
En efecte: ens trobem davant unes 'cal·ligrafies de ferro' d'una notable coherència compositiva i expressiva.

Damunt la tela, d'agosarades entonacions de blau, hi apareixen elements iconogràfics diversos, d'entre els quals allò que ens crida més l'atenció és la presència d'uns fils de ferro que confegeixen una mena de cal·ligrafia alhora potent i poètica. Una escriptura que desborda el mateix marc de la tela i esdevé un diàleg incitant entre pigment i matèria, entre tela i objecte, entre alè expressionista i pulsió poètica.

Jaume Fàbrega
CRÍTIC D'ART

 

 

banner sanchezsantiago

ralla inferior

Valid XHTML 1.0 Transitional materials ecologics 2017 © Copyright | contacte| Crédits|